Find dyrene i natten

Mange af naturens vilde dyr er mest aktive, når vi normalt sover. Her er fem dyr, du kan være heldig at opleve, hvis du er ude om aftenen, natten eller tidligt om morgenen.
grævling dyr nat mørke

Dyr som ræve, grævlinger, frøer og pindsvin går på jagt, når vi går i seng. Det kan være svært at se dem i mørket, men heldigvis bliver det om sommeren i Danmark sjældent buldrende mørkt - eller du kan stå tidligt op eller sent i seng og være heldig at få et glimt af dem. 

Det eneste du skal huske er at være stille - og så måske lidt tålmodighed. 

Ræven

Mange ræve bor i dag i byer, så du behøver ikke tage langt ud i skoven for at se dem - byernes grønne områder som parker, ved kolonihaver eller tilgroede haver er rigtig gode områder.

Ræve har et dårligt syn og kan derfor ikke rigtigt se mennesker, der ikke bevæger sig. Din største chance for at se dem er derfor at stå helt stille. Og helst i modvind, så ræven med sin gode lugtesans ikke opfanger med næsen, at du er der, og stikker af.

Ræven har et bredt lydrepertoire med både skrig, bjæffen og gøen, men bruger det ikke så ofte i sommerhalvåret, så du har større chance for at se end at høre den lille røde fætter. 

Hvis du finder en rævegrav, er det et rigtigt godt sted at se dyret. Det vil oftest forlade graven omkring solnedgang og returnere til den, når solen står op igen. 

Ræv

Grævlingen

Grævlinge lever oftest i skoven, hvor den kan have sin grav langt fra trafikerede veje, men du kan også være heldig at finde den i parker og haver.

Det er et meget sky dyr, der ikke bryder sig om mennesker, så du skal være meget stille og forsigtig, hvis du vil se den - og ligesom med ræven stå i modvind fra grævlingen, for den har også en fremragende lugtesans.

Ligesom ræven bor grævlingen i grave. Oftest bygget ind i siden af en skråning eller bakke. 

Grævlingen fjerner jord fra sine gange i graven ved at gå baglæns ud af graven, mens den skubber jorden med sig med forbenene. Du kan derfor genkende en grævlingegrav fra en rævegrav ved, at der altid ligger en lille "sti" foran indgangen med løs jord. 

Ligesom ved en rævegrav kan du være heldig at spotte grævlingen på vej ud eller hjem til graven ved henholdsvis solnedgang og solopgang. Men husk at både ræven og grævlingen er fredet, så lad vær at forstyrre dem og sæt dig mindst 100 meter fra graven. 

grævlinge unger i skoven

Pindsvin

Måske har du ofte set pindsvin, der tøffer rundt i græsset i din have om aftenen, men hvis du bor et sted uden egen have, kan du holde udkig efter det i skovbryn, krat eller omkring kolonihaver, hvor der lever masser af de smådyr, det er på jagt efter. 

I modsætning til ræve og grævlinger flygter pindsvinet ikke nødvendigvis, når det opdager dig. Til gengæld kan det finde på at rulle sig sammen til en stikkende bold, hvis det føler sig truet, så hold dig i ro og lidt på afstand, hvis du vil se det på jagt efter føde - eller en mage.

Pindsvinet sover vintersøvn i kvasbunker eller krat til langt ud på foråret, og når det vågner i maj er det tørstigt og ofte fortumlet.

Stil vand ud på en underkop, hvis du hører et pindsvin i din have.  

Pindsvin

Frøer

I foråret, når frøer og tudser kravler frem fra deres vinterskjul, kan du være heldig at opleve de små dyr i fuld vigør. 

De to mest almindelige frøer i Danmark er den butsnudede og den spidssnudede, som begge søger mod de vandhuller, hvor de selv blev klækket for for hannernes vedkommende at kvække sig til, at hunnerne bliver tiltrukket. Og derefter den parring, der skal sikre næste generation af frøer. 

Du kan oftest høre frøernes kvækken på lang afstand, men går du ned til et vandhul, kan du - især først på aftenen, hvor det ikke er helt mørkt endnu - også se dem plaske rundt ovenpå hinanden i parringslegen. 

Frøerne vil oftest tie stille, når du ankommer, men holder du dig i ro, vil der ikke gå længe, før de mister interessen for dig, og den intense kvækken vender tilbage, efterfulgt af plask og spektakel i vandhullet, når parringen går i gang. 

frø

Flagermus

Hvis du har siddet ude en sommeraften, har du garanteret opleve noget komme susende i halvmørket, som ligner en fugl, der har glemt at gå i seng. 

Flagermus jager om natten, hvor nogle af de dyr, de gerne vil have fat i, også er ude, f.eks. natsværmere, biller og myg. Og at det er mørkt, gør ingenting, for flagermus bruger ikke synet - de navigerer med skrig så høje, at mennesker ikke kan høre det. 

Du kan se flagermus stort set alle vegne, især nær vand, hvor de myg og natsværmere de er på jagt efter, især findes. Men flagermus flyver hurtigt, så sid stille eller læg dig eventuelt ned og kig op i himlen, så bliver det lettere at følge deres flyvefærd. 

Tip: Vrid en tepose tør og kast den op i luften. Med lidt held vil flagermusene cirkle omkring posen.

Flagermus hænger i træ