Giv jeres deltagere en naturoplevelse

Nogle naturoplevelser er unikke, fordi de kun er mulige om natten. For eksempel at kigge på stjerner, opleve solen gå ned eller stå op, eller at gå på jagt efter nataktive dyr. Aktiviteter med nattens dyr og natur som ramme kan foregå på mange forskellige måder og henvende sig til mange forskellige målgrupper.
Ræv

Stjernekigning

At betragte nattehimlen er en unik oplevelse, som I kan gøre ekstra særlig ved at sørge for, at deltagerne kan sidde eller ligge ned. Tænk gerne tæpper med ind og server kakao eller suppe, så ingen
bliver kolde. I kan også formidle viden om stjernebilleder ved hjælp af introduktion til et stjernekort eller gode apps, ligesom I kan udvide aktiviteten ved at undervise i,
hvordan man tager gode billeder af nattehimlen.

Ravjagt i mørket

Har I hjemme et sted i Danmark, hvor der findes rav på stranden, kan I arrangere en ravjagt. Hvis I skaffer ravlygter, kan I med UV-lys få ravet til at lyse op. I kan evt. gøre turen endnu bedre med en
naturvejleder, der kan fortælle om rav, og sørge for noget varmt at drikke efter jagten.

Solned- og opgang

At opleve solen gå ned eller stå op er en helt særlig del af natten i naturen, og at opleve det er en aktivitet, som alle kan være med til. Det kræver, at I placerer arrangementet et sted, hvorfra man har god udsigt til solens ned- eller opgang, og at I lægger det, så det passer med tidsrummet. I kan eventuelt sørge for forplejning og noget at sidde på, så deltagerne ikke bliver kolde, mens de venter.

Flagermustur

Et oplagt dyr at gå på jagt i natten efter er flagermusen. I kan lave en flagermustur ved at arrangere en gåtur på steder, hvor de flyver. Men I kan også arrangere siddepladser med stole eller tæpper, hvorfra deltagerne kan betragte flagermusene. Hvis I har udstyret, kan I ved at bruge flagermusdetektorer
lytte til dyrene. Det menneskelige øre kan ikke opfange flagermusenes hyl, men med detektoren
kan deltagerne få denne særlige oplevelse.

Nattens dyreliv

Flagermusen er ikke det eneste nataktive dyr - man kan i skumringen og ved daggry også være
heldig at opleve f.eks. uglen, ræven, grævlingen eller rådyr. En måde at se dem på er på en gåtur i
naturen. Husk at gøre deltagerne opmærksom på vigtigheden af at bevæge sig uden for meget støj
og helst imod vindretningen. Det gælder også, hvis I arrangerer et sted, deltagerne kan sidde, hvorfra
der er chance for at se dyrene. F.eks. ved en ræve- eller grævlingegrav. Husk at holde mindst 100
meters afstand. Dyrene forlader ofte graven i skumringen og vender retur ved daggry.

Naturvejledertur

At få viden om den natur, man er i, forhøjer oplevelsen mange gange. Hvis I har mulighed for det, så lav
et samarbejde med en naturvejleder, biolog eller anden, der kan berette om f.eks. nattens dyr, den hede eller skov, I er i.

Se også

Bål
Bålet er et af de mest centrale elementer i et Nat i Naturen-arrangement. Det kan både fungere som den ramme om arrangementet, der giver lys og varme og skaber stemning og fællesskab, og det kan indgå aktivt i form af madlavning over ilden, fællessang om bålet eller læring om, hvordan man laver et bål.
Nat i Naturen i Naturpark Amager
Frisk luft, en varm sovepose og at vågne til lyden af fuglefløjt. At sove i naturen er en særlig oplevelse, som det er oplagt at invitere med på som en del af et Nat i Naturen-arrangement.
Gåtur i mørket - solnedgang
En oplagt aktivitet i mørket er en gå- eller vandretur. Det kan de fleste være med til, og det kræver ikke andet end, at I på forhånd har planlagt en rute og eventuelt en ramme om turen, der passer til målgruppen og arrangementet.