Lav bål

Bålet er et af de mest centrale elementer i et Nat i Naturen-arrangement. Det kan både fungere som den ramme om arrangementet, der giver lys og varme og skaber stemning og fællesskab, og det kan indgå aktivt i form af madlavning over ilden, fællessang om bålet eller læring om, hvordan man laver et bål.
Bål

Bålhygge

I kan skabe bålhygge på flere måder: I kan programsætte bålhygge efter andre aktiviteter, hvor I kan sørge for remedier til snobrød, pandekager, skumfiduser eller andre snacks, der kan ristes over ilden.  Eller I kan forberede fællessang eller engagere en historiefortæller. I kan også gøre det mere løst med bålet som det naturlige samlingspunkt i løbet af arrangementet, som deltagerne søger til før og efter øvrige aktiviteter. Bålet kan være stedet, hvor mad og drikke indtages, og hvor aktiviteter som
f.eks. at snitte en ske foregår. Uanset hvordan bålhygge indgår i jeres arrangement, vil det højne
hyggen for deltagerne, hvis I udover selve bålet sørger for siddepladser rundt om bålet. På
deciderede bålpladser er det oftest givet, men afholder I arrangementet et sted, hvor bålet er
i et bålfad, eller I regner med så mange deltagere, at der ikke er bænke nok, kan I tænke i skamler,
træstubbe, campingstole eller blot skind og tæpper at sidde på.

Læren om bål

For mange naturuvante er det at lave et bål en disciplin, de ikke har erfaring med. Det kan derfor være en del af jeres arrangement at lære deltagerne, hvordan man bedst tænder op, herunder gennemgå reglerne for bål i naturen i Danmark. Hvis muligt kan I efter undervisningen lade deltagerne selv prøve kræfter med at lave et bål. Find båltips og -regler her.

Mad over bål

At lave mad over bål er en oplagt aktivitet, som kan ryste deltagerne sammen. Det kræver forberedelse i form af ingredienser og remedier, samt koordinering og overblik undervejs. Hvis I har mulighed for det, kan I hyre en professionel bålmadskok. I kan også vælge at gøre det simpelt og holde jer til eksempelvis snobrød eller pandekager over bål, eller bede deltagerne selv medbringe mad, de kan lave over bålet. For ideer til bålmad, se mere her.

Bål som debatarrangement

Bålet kan også fungere som en uformel ramme om et frilufts- eller naturpolitisk debat-
arrangement. I kan for eksempel tænke i unge, der møder politikere til en samtale om bæredygtighed,
repræsentanter for friluftsorganisationer, der debatterer adgangsregler med politikere, eller noget helt tredje.

Ting at huske, hvis I vil arrangere et debatarrangement:

  • Rekrutér relevante deltagere til debatten
  • Find en ordstyrer og forbered spørgsmål
  • Sæt en tidsramme
  • Find en optimal bålplads, hvor der er plads til både debattørerne og publikum

Overvej også at invitere den lokale presse.

Se også

Nat i Naturen i Naturpark Amager
Frisk luft, en varm sovepose og at vågne til lyden af fuglefløjt. At sove i naturen er en særlig oplevelse, som det er oplagt at invitere med på som en del af et Nat i Naturen-arrangement.
Barn i mørke
Mange børn vil sagtens kunne være med om bålet, overnatte ude eller opleve nattens natur på lige fod med voksne. Men I kan også arrangere aktiviteter i mørket, som er specielt målrettet børn og børnefamilier.
Nattehimmel
Mørke påvirker sanserne på mange måder - en af dem er behovet og lysten til at sætte farten ned og prioritere ro og tid til eftertænksomhed. Måske skal det være temaet for jeres Nat i Naturen-arrangement?